Po słodkim przedpołudniu, które nie ukrywam, wywołało uśmiech na mojej twarzy (jutro powtórka) przyszła pora na obiad. Z uroków lata korzystam jak tylko mogę i nie mam na myśli wylegiwania się na słońcu ;) Uwielbiam ten czas, świeże warzywa, soczyste owoce i niskie ceny, korzystajcie z sezonowych darów lata!
Smak tej sałatki sprawił, że przez chwilę czułam się jak na wakacjach nad morzem, gdzieś poza granicami Polski, gdzie słońce świeci i ładnie opala buzię, a barman przygotowuje najlepsze drinki na świecie, czas biegnie powoli, a wokoło słychać wszystkie języki świata...
Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki
Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki
Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami
Składniki:
- 1 duży pomidor, najlepiej malinowy
- 2 garście szpinaku baby
- 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek
- 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty
- 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 50 g sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
- Pomidora kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy szpinak , poszatkowaną kapustę i natkę pietruszki.
- 1 łyżkę oliwek kroimy na plasterki i dodajemy do pozostałych składników.
- Do sałatki dodajemy ocet balsamiczny oraz pokruszony ser pleśniowy, mieszamy.
- Na wierzchu układamy pozostałe oliwki w całości.
lubie takie sałatki, sama często robię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
wspaniale, są zdrowe i proste w wykonaniu!
UsuńWygląda apetycznie. Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńdziękuję i na zdrowie!
UsuńWspaniale wygląda, spróbuję :)
OdpowiedzUsuń