Wspomnienie z dzieciństwa, bo babcia Małgosia robiła bardzo często kompot z jabłek. Dzisiaj, pomimo upału, skusiłam się na przygotowanie tego napoju. Dostałam sporo jabłek, a to był najszybszy pomysł na ich wykorzystanie. Oczywiście, aby maksymalnie schłodzić kompot, do każdej porcji wrzucam kostki lodu.
Orzeźwiający kompot z jabłek
Składniki:
- 1 kg jabłek
- woda
- cukier
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy ze skóry, dzieimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. gotujemy, aż jabłka całkowicie rozpadną się. Na koniec możemy sprawdzić czy jest odpowiednio słodki.
- Gdy kompot będzie chłodny, przekładamy do lodówki, podajemy z kostkami lodu.
Właśnie mam ochotę ochłodzić się takim zimnym kompotem z jabłek :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :)
Usuń