2017/11/01

Pieczona owsianka z gruszką

Pieczona owsianka po raz kolejny gościła u mnie na śniadanie. Tym razem postanowiłam dodać gruszkę i z niecierpliwością czekałam na efekt końcowy. Uwierzcie mi, zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Pieczona owsianka, a w sumie ciasto owsiane z gruszkami to coś przepysznego, trudno opisać to prostymi słowami! Na ciepło jest doskonała, polana miodem zasługuje na miano śniadania roku! Miękka gruszka, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku ciasto owsiane. Nie zapomnijcie, aby użyć najlepszych składników, jajka mają tutaj znaczenie. Moja owsianka pieczona była z jajkiem prosto ze wsi, dzięki temu uzyskałam piękny kolor śniadania! 

To nie pierwsza owsianka pieczona z owocami, sprawdźcie inne przepisy:




Pieczona owsianka z gruszką


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • cukier lub zamiennik do smaku
  • 1 jajko
  • 1 gruszka konferencja
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  • Umytą gruszkę przekrawamy na pół.
  • Usuwamy gniazda nasienne.
  • Kroimy w kostkę.
  • Do dużej miski przesypujemy płatki owsiane.
  • Wlewamy jogurt oraz mleko.
  • Wbijamy całe jajko.
  • Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką.
  • Dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę.
  • Jeśli masa jest nie za słodka, dodajemy do smaku cukier lub zamiennik.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Im mniejsze naczynie wybierzemy, tym owsianka będzie grubsza.
  • Masę owsianą z gruszką wylewamy do naczynia żaroodpornego.
  • Całość pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch ładnie zezłoci się i będzie chrupiący.
  • Owsianka pieczona smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
  • Podajemy polane miodem, pokrojone na kwadraty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz