Pieczona owsianka po raz kolejny gościła u mnie na śniadanie. Tym razem postanowiłam dodać gruszkę i z niecierpliwością czekałam na efekt końcowy. Uwierzcie mi, zaskoczył mnie bardzo pozytywnie! Pieczona owsianka, a w sumie ciasto owsiane z gruszkami to coś przepysznego, trudno opisać to prostymi słowami! Na ciepło jest doskonała, polana miodem zasługuje na miano śniadania roku! Miękka gruszka, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku ciasto owsiane. Nie zapomnijcie, aby użyć najlepszych składników, jajka mają tutaj znaczenie. Moja owsianka pieczona była z jajkiem prosto ze wsi, dzięki temu uzyskałam piękny kolor śniadania!
To nie pierwsza owsianka pieczona z owocami, sprawdźcie inne przepisy:
- Pieczona owsianka z czekoladą
- Pieczona owsianka pomarańczowa
- Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi
- Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem
Pieczona owsianka z gruszką
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- cukier lub zamiennik do smaku
- 1 jajko
- 1 gruszka konferencja
- tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Umytą gruszkę przekrawamy na pół.
- Usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy w kostkę.
- Do dużej miski przesypujemy płatki owsiane.
- Wlewamy jogurt oraz mleko.
- Wbijamy całe jajko.
- Całość mieszamy, najlepiej trzepaczką.
- Dodajemy gruszkę pokrojoną w kostkę.
- Jeśli masa jest nie za słodka, dodajemy do smaku cukier lub zamiennik.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Im mniejsze naczynie wybierzemy, tym owsianka będzie grubsza.
- Masę owsianą z gruszką wylewamy do naczynia żaroodpornego.
- Całość pieczemy przez około 25 minut, aż wierzch ładnie zezłoci się i będzie chrupiący.
- Owsianka pieczona smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
- Podajemy polane miodem, pokrojone na kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz