Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 24 marca 2017

Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi

To był strzał w dziesiątkę! Chrupiąca z zewnątrz, złocista, polana syopem klonowym, posypana kokosem i orzechami włoskimi pieczona owsianka. Niezwykle delikatna w smaku, zawiera wszystko to, czego pragnie się najczęściej na śniadanie. Bardzo syta, po upieczeniu można ją pokroić i praktycznie wygląda jak zdrowe, przepyszne ciasto! Jest rzeczywiście wyjątkowa w smaku, a dzięki syropowi klonowemu niezwykle wilgotne i błyszcząca. Idealne śniadanie na nadchodzący weekend!


Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania formy

do dekoracji
  • orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe 
  • syrop klonowy

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się.
  • Upieczoną owsiankę polewamy syopem klonowym, posypujemy orzechami włoskimi i wiórkami kokosowymi.
  • Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.




4 komentarze :

  1. Takie śniadania mogłabym jeść codziennie!
    Żeby tylko ktoś chciał mi je przygotowywać... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy tylko wymieszać składniki w jednej misce, tyle roboty ;)

      Usuń