Po ostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce, pod folią spożywczą do 3 dni. Wystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne i chrupiące.
Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności!
Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami
Składniki:
- pełnoziarniste ciasto na pizzę
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 natka z pietruszki
- 1 kawałek parmezanu lub grana padano
- ostra papryka w proszku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na oliwie z oliwek smażymy cebulę z brokułami, aż będą miękkie.
- Dodajemy ostrą paprykę i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy, gasimy płomień.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto na pizzę pełnoziarnistą rozwałkowujemy.
- Wycinamy krążki.
- Każdy krążek wypełniamy zimnym farszem.
- Starannie zlepiamy.
- Powtarzamy, aż skończy się ciasto.
- Pierożki wykładamy na blachę, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia.
- Sprawdzają się także patelnie, które nadają się do piekarnika.
- Pieczemy jak pizzę, w temp. 200-220 st, przez 15 minut.
- Podajemy na ciepło lub na zimno ze startym parmezanem.
- Świetnie smakują z ostrym sosem pomidorowym z dodatkiem startego parmezanu lub grana padano!
- Farsz może być inny oczywiście, idą Święta pomyślcie o ciekawym wypełnieniu tych pierożków, ciasto jest zdrowsze i muszę przyznać, że mi osobiście bardziej smakuje!
Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń