2017/11/19

Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami

Po ostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce, pod folią spożywczą do 3 dni. Wystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne i chrupiące.

Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z  ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności!





Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami

Składniki:
  • pełnoziarniste ciasto na pizzę
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 natka z pietruszki
  • 1 kawałek parmezanu lub grana padano
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
  • Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na oliwie z oliwek smażymy cebulę z brokułami, aż będą miękkie.
  • Dodajemy ostrą paprykę i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy, gasimy płomień.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ciasto na pizzę pełnoziarnistą rozwałkowujemy.
  • Wycinamy krążki.
  • Każdy krążek wypełniamy zimnym farszem.
  • Starannie zlepiamy.
  • Powtarzamy, aż skończy się ciasto.
  • Pierożki wykładamy na blachę, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Sprawdzają się także patelnie, które nadają się do piekarnika.
  • Pieczemy jak pizzę, w temp. 200-220 st, przez 15 minut.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno ze startym parmezanem.
  • Świetnie smakują z ostrym sosem pomidorowym z dodatkiem startego parmezanu lub grana padano!
  • Farsz może być inny oczywiście, idą Święta pomyślcie o ciekawym wypełnieniu tych pierożków, ciasto jest zdrowsze i muszę przyznać, że mi osobiście bardziej smakuje!



1 komentarz: