2017/09/09

Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem

Jak dobrze, że jest sobota. Dzień dla większości wolny od pracy i spokojnie możemy przygotować coś słodkiego np. pyszne ciasto. Moja propozycja to dietetyczna, zapiekana owsianka ze śliwkami i kokosem, która smakuje jak najlepsze śliwkowe ciasto na świecie. Nie mam w składnikach ani grama mąki! 

Śliwki nadają pieczonej owsiance słodyczy, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne. To świetny pomysł na śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak pieczonych śliwek! Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną czy gorzką czekoladę, bo śliwki kochają czekoladę! Orzechy też będą dobrym pomysłem, zwłaszcza posiekane grubo orzechy włoskie czy laskowe! Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni! To do dzieła! Udanych wypieków i spokojnego, słonecznego weekendu!




Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem / 6 porcji

Składniki: 
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 4 duże, słodkie i soczyste śliwki
  • 4 łyżki kokosu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:
  • Do miski przesypujemy płatki owsiane.
  • Wlewamy mleko oraz jogurt.
  • Wbijamy jedno jajko.
  • Wsypujemy 2 łyżki wiórków kokosowych.
  • Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę.
  • Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do masy owsianej.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Formę żaroodporną smarujemy masłem.
  • Masę wylewamy do formy.
  • Pieczemy przez około 20 minut.
  • Podajemy posypane pozostałymi wiórkami kokosowymi.
  • Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
  • Owsiankę upieczoną możemy podać np. polaną syropem klonowym lub miodem.
  • Masę owsianą przed pieczeniem możemy dosłodzić zdrowym cukrem, np. brązowym lub kokosowym czy ksylitolem.




1 komentarz: