Nadchodzą mroźne dni. Żaden mróz nam nie straszny, jeśli pod ręką mamy przepisy na syte rozgrzewające dania. Tworząc to danie nie zapomniałam o włoskich akcentach. Całości smaku dodał nie tylko starty parmezan, ale otarta skórka z cytryny, cudowna świeżość! Kocham makarony i uwielbiam dzielić się przepisami z całym światem, niezmiennie od prawie 8 lat!
Dzisiaj na talerzu penne pełnoziarniste, szpinak i małe pieczarki, które zdecydowanie bardziej mi smakują od tych większych sztuk. Mam nadzieję, że zagości to danie u Was na stałe. Buon appetito!
Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami / 2 porcje
Składniki:
- 2 porcje makronu penne pełnoziarnistego (rurki)
- 250 g szpinaku baby
- 125 g małych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- kawałek parmezanu lub grana padano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Dzielimy na ćwiartki.
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwą z oliwek.
- Dodajemy czosnek.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki.
- Gdy woda z pieczarek odparuje, stopniowo dodajemy liście szpinaku baby.
- Całość podsmażamy do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość.
- Na koniec doprawiamy do smaku
- Przygotowujemy do podania.
- Makaron przekładamy do głębszego talerza.
- Na wierzchu układamy szpinak z czosnkiem i pieczarkami.
- Każdą porcję posypujemy otartą skórką z cytryny i parmezanem.
Penne z moimi ulubionymi dodatkami! Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuń