2017/11/27

Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami

Nadchodzą mroźne dni. Żaden mróz nam nie straszny, jeśli pod ręką mamy przepisy na syte rozgrzewające dania. Tworząc to danie nie zapomniałam o włoskich akcentach. Całości smaku dodał nie tylko starty parmezan, ale otarta skórka z cytryny, cudowna świeżość! Kocham makarony i uwielbiam dzielić się przepisami z całym światem, niezmiennie od prawie 8 lat! 

Dzisiaj na talerzu penne pełnoziarniste, szpinak i małe pieczarki, które zdecydowanie bardziej mi smakują od tych większych sztuk. Mam nadzieję, że zagości to danie u Was na stałe. Buon appetito!




Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami / 2 porcje

Składniki:
  • 2 porcje makronu penne pełnoziarnistego (rurki)
  • 250 g szpinaku baby
  • 125 g małych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • kawałek parmezanu lub grana padano
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Dzielimy na ćwiartki.
  • Czosnek  obieramy, kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwą z oliwek.
  • Dodajemy czosnek.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy pieczarki.
  • Gdy woda z pieczarek odparuje, stopniowo dodajemy liście szpinaku baby.
  • Całość podsmażamy do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość.
  • Na koniec doprawiamy do smaku
  • Przygotowujemy do podania.
  • Makaron przekładamy do głębszego talerza.
  • Na wierzchu układamy szpinak z czosnkiem i pieczarkami.
  • Każdą porcję posypujemy otartą skórką z cytryny i parmezanem.



1 komentarz: