Jesień na talerzu może być kolorowa. Dzisiaj bardzo prosta, ale i syta sałatka z samych warzyw. Kapusta pekińska z kukurydzą, pomidorem, paprykę i ogórkiem zielonym to całkiem dobry pomysł na śniadanie, doskonały dodatek do dań mięsnych lub propozycja na szybki lunch, który można przygotować w domu. Koniecznie spora ilość posiekanej natki z pietruszki, bogactwo witaminy C, która przyda się właśnie teraz, w okresie przeziębień. Jako dressing proste połączenie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z solą i pieprzem. Nic więcej nie potrzeba, sałatka jest pyszna!
Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą / 4-6 porcji
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 400 g kukurydzy z puszki
- 1 ogórek wężowy
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory rzymskie
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy.
- Osuszamy.
- Kapustę pekińską przekrawamy na pół i drobno kroimy.
- Przekładamy do dużej miski.
- Ogórka wężowego przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
- Przekładamy do kapusty.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
- Paprykę kroimy w paski i dodajemy do pozostałych składników.
- Kukurydzę odsączamy i dodajemy do miski z resztą składników.
- Pomidor przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry.
- Mieszamy z pozostałymi składnikami w misce.
- Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do składników.
- Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Odstawiamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
- To świetne surówka do dań obiadowych, hamburgerów czy hot-dogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz