2017/11/02

Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą

Jesień na talerzu może być kolorowa.  Dzisiaj bardzo prosta, ale i syta sałatka z samych warzyw. Kapusta pekińska z kukurydzą, pomidorem, paprykę i ogórkiem zielonym to całkiem dobry pomysł na śniadanie, doskonały dodatek do dań mięsnych lub propozycja na szybki lunch, który można przygotować w domu. Koniecznie spora ilość posiekanej natki z pietruszki, bogactwo witaminy C, która przyda się właśnie teraz, w okresie przeziębień. Jako dressing proste połączenie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z solą i pieprzem. Nic więcej nie potrzeba, sałatka jest pyszna! 





Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą / 4-6 porcji

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 1 ogórek wężowy
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory rzymskie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy.
  • Osuszamy.
  • Kapustę pekińską przekrawamy na pół i drobno kroimy.
  • Przekładamy do dużej miski.
  • Ogórka wężowego przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na półplasterki.
  • Przekładamy do kapusty.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne.
  • Paprykę kroimy w paski i dodajemy do pozostałych składników.
  • Kukurydzę odsączamy i dodajemy do miski z resztą składników.
  • Pomidor przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry.
  • Mieszamy z pozostałymi składnikami w misce.
  • Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do składników.
  • Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Odstawiamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
  • To świetne surówka do dań obiadowych, hamburgerów czy hot-dogów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz