W tym tygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska. Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej kaloryczna wersję mieszając w proporcji 1:1 jogurt naturalny z dobrej jakości majonezem lub skusić się na domowej roboty majonez z oleju rzepakowego.
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1/3 ogórka wężowego
- 1/2 cebuli
- 190 g jogurtu naturalnego
- suszone oregano do posypania
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską myjemy, osuszamy.
- Drobno kroimy i przekładamy do miski.
- Pomidory razem ze skórką kroimy w kostkę.
- Ogórka zielonego przekrawamy wzdłuż na pół i ponowne na pól i kroimy na grubsze plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Pomidory, cebulę i ogórka dodajemy do kapusty pekińskiej.
- Jogurt naturalny mieszamy z solą i pieprzem.
- Sałatkę mieszamy starannie z sosem jogurtowym.
- Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Podajemy posypane suszonym oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz