2017/11/05

Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie

W tym tygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska. Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej kaloryczna wersję mieszając w proporcji 1:1 jogurt naturalny z dobrej jakości majonezem lub skusić się na domowej roboty majonez z oleju rzepakowego.




Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1/3 ogórka wężowego
  • 1/2 cebuli
  • 190 g jogurtu naturalnego
  • suszone oregano do posypania
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kapustę pekińską myjemy, osuszamy.
  • Drobno kroimy i przekładamy do miski.
  • Pomidory razem ze skórką kroimy w kostkę.
  • Ogórka zielonego przekrawamy wzdłuż na pół i ponowne na pól i kroimy na grubsze plasterki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Pomidory, cebulę i ogórka dodajemy do kapusty pekińskiej.
  • Jogurt naturalny mieszamy z solą i pieprzem.
  • Sałatkę mieszamy starannie z sosem jogurtowym.
  • Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Podajemy posypane suszonym oregano.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz