2017/11/18

Pełnoziarniste ciasto na pizzę

Czy jedliście kiedyś pizze na cieście pełnoziarnistym? Moim zdaniem jest o niebo lepsza od tradycyjnej. Wyrazisty smak, ciemniejszy kolor ciasta i zdrowotne zalety mąki pełnoziarnistej, to tylko trzy z wielu powodów, dla których warto zamienić mąkę zwykłą na taką z pełnego ziarna. Wczoraj przygotowałam z tego przepisu dwie porcje ciasta, jedną wykorzystałam już i zrobiłam wege pizzę z brokułami, suszonymi pomidorami  i parmezanem, z cebulą i posiekaną natkę. Drugą wciąż mam w lodówce i czeka na swoją kolej. Udanych weekendowych wypieków!





Pełnoziarniste ciasto na pizzę


Składniki:


  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka ciepłej wody


Przygotowanie:
  • W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką. 
  • Stopniowo dolewamy wodę z oliwą. 
  • Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. 
  • Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką.
  • Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C.
  • Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz