Czy jedliście kiedyś pizze na cieście pełnoziarnistym? Moim zdaniem jest o niebo lepsza od tradycyjnej. Wyrazisty smak, ciemniejszy kolor ciasta i zdrowotne zalety mąki pełnoziarnistej, to tylko trzy z wielu powodów, dla których warto zamienić mąkę zwykłą na taką z pełnego ziarna. Wczoraj przygotowałam z tego przepisu dwie porcje ciasta, jedną wykorzystałam już i zrobiłam wege pizzę z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem, z cebulą i posiekaną natkę. Drugą wciąż mam w lodówce i czeka na swoją kolej. Udanych weekendowych wypieków!
Pełnoziarniste ciasto na pizzę
Składniki:
- 1 kostka świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
- W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką.
- Stopniowo dolewamy wodę z oliwą.
- Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką.
- Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C.
- Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz