Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 27 marca 2017

Pieczona owsianka z czekoladą

Dzisiaj kolejna odsłona pieczonej owsianki. Jest tak dobra, że znika tego samego dnia. Można ją podzielić na kawałki, jak ciasto. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Jest bardzo syta, za sprawą płatków owsianych. Pod wpływem pieczenia, płatki owsiane pęcznieją. Użyłam tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się tym przepisem z najbliższymi! Smacznego!



Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania formy


do dekoracji
  • orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe 

Przygotowanie:
  • Czekoladę siekamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się.
  • Upieczoną owsiankę oprószamy wiórkami kokosowymi.
  • Wyśmienicie smakuje na ciepło i na zimno.


4 komentarze :

  1. Szkoda, że nie mam piekarnika i że pewnie się go nie dorobię :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł :) Otworzyłaś w mojej głowie klapkę z nowymi możliwościami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda obłędnie :) Mhhh muszę tego spróbować

    OdpowiedzUsuń