Kuskus to jedna z moich ulubionych kasza. Delikatna, idealna do dań słodkich i wytrawnych. Szybka w przygotowaniu. Jeśli kuskus, to koniecznie trzeba wspomnieć o popularnej sałatce tabbouleh. Orzeźwiająca, doskonale komponuje się z mięsnymi daniami, a latem to najlepszy posiłek! Dzisiaj właśnie przygotowałam taką sałatkę na obiad, bogactwo witamin, samo zdrowie!
Tabbouleh / 2 porcje
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy kuskus
- 1 pomidor rzymski
- 1/4 ogórka zielonego
- kilka gałązek natki z pietruszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Składniki:
- Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Ogórka i pomidora kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką.
- Kaszę rozdrabniamy widelcem.
- Do kaszy dodajemy pomidora i ogórka.
- Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do kaszy z warzywami.
- Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i solą.
- Dressingiem skrapiamy sałatkę.
- Starannie mieszamy.
- Odkładamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się".
Polecam także inne przepisy z kuskusem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie!
lekko i pysznie :) mniam
OdpowiedzUsuń