Czy może być coś lepszego od rozgrzewającego gulaszu warzywnego w zimny dzień? Tak, dodatek w postaci kaszy gryczanej z parmezanem! Petarda! Całość idealnie do siebie pasuje! Gdybym tylko miała swoje bistro, to danie z pewnością byłoby w menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać!
Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje
Składniki:
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- starty parmezan lub grana padano
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka czerwonej, słodkie wędzonej papryki w proszku
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 papryka czerwona
- 1/2 cebuli
- 400 g pomidorów w całości, z puszki
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
- Cukinię przekrawamy wzdłuż, na pół i kroimy na plasterki.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, kroimy w paski.
- Na oliwie z oliwek obsmażamy cukinię z papryką i cebulą.
- Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku.
- Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki.
- Delikatnie rozdrabniamy pomidory.
- Całość dusimy, na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy.
- Fasolę odsączamy z zalewamy, płuczemy, ponownie odsączamy i dodajemy do warzyw.
- Delikatnie mieszamy.
- Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku.
- Doprawiamy do smaku.
- Po chwili gasimy płomień.
- Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem.
- W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu.
- Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne.
- Kasze wtedy można zastąpić ryżem.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń