2017/10/17

Mus czekoladowy z ricotty

Czy wiecie, że z serka ricotta można przygotować przepyszny mus czekoladowy? Wystarczy odrobina cierpliwości, blender ręczny, kakao i w kilka chwil otrzymujemy gotowy mus. Później wkładamy do lodówki na godzinę i gotowe. Mus jest delikatny, aksamitny i mocno czekoladowy. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego! 

Ricottę najczęściej wykorzystuję do słonych przepisów, znajdzie się i coś na słodko, zachęcam do wypróbowania:







Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja

Składniki:
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżeczki kakao bez cukru
  • cukier do smaku lub zamiennik


Przygotowanie:
  • Ricottę przekładamy do głębokiego naczynia.
  • Wsypujemy kakao i cukier.
  • Przy pomocy blendera ręcznego miksujemy, aż powstanie gładki mus.
  • Gotowy przekładamy do szklaneczki.
  • Wkładamy na minimum godzinę do lodówki.





Podobny mus można przygotować z mascarpone :)


1 komentarz: