Czy wiecie, że z serka ricotta można przygotować przepyszny mus czekoladowy? Wystarczy odrobina cierpliwości, blender ręczny, kakao i w kilka chwil otrzymujemy gotowy mus. Później wkładamy do lodówki na godzinę i gotowe. Mus jest delikatny, aksamitny i mocno czekoladowy. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego!
Ricottę najczęściej wykorzystuję do słonych przepisów, znajdzie się i coś na słodko, zachęcam do wypróbowania:
- Deser kawowy z serkiem ricotta
- Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili
- Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami
- Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką
- Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą
- Pieczona ricotta z gremolatą
- Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty
- Ravioli z semoliny z ricottą
- Ricotta z bananem i kiwi
- Ricotta z dymką i rzodkiewką
- Spaghetti ze szpinakiem i ricottą
- Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią
- Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką
Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja
Składniki:
- 200 g ricotty
- 3 łyżeczki kakao bez cukru
- cukier do smaku lub zamiennik
Przygotowanie:
- Ricottę przekładamy do głębokiego naczynia.
- Wsypujemy kakao i cukier.
- Przy pomocy blendera ręcznego miksujemy, aż powstanie gładki mus.
- Gotowy przekładamy do szklaneczki.
- Wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Podobny mus można przygotować z mascarpone :)
MMM..wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń