Dynia na surowo jest bardzo smaczna i wcale nie trzeba jej wcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę. Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować tutaj będzie średnio wysmażony stek. Dynia króluje jesienią, nie może więc zabraknąć jej w naszych daniach!
Zachęcam do skorzystania z innych, dyniowych przepisów:
- Koktajl z pieczonej dyni
- Koktajl z pieczonej dyni
- Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia
- Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
- Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
- Pesto z pieczonej dyni
- Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Sałatka z roszponką, dynią i camembertem / 2 porcje
Składniki:
- 5 garści roszponki
- 1/2 krążka sera camembert
- mały kawałek dyni
- 1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki posiekanej, suszonej papryczki chilli
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Roszponkę rozkładamy na talerzu.
- Camemberta kroimy na plastry i układamy na roszponce.
- Dynię obieramy ze skóry.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy podłużne paski.
- Paski dyni układamy na roszponce z camembertem.
- Olej rzepakowy mieszamy z miodem, solą i pieprzem oraz posiekaną papryczką chilli.
- Dressingiem skrapiamy sałatkę.
- Papryczkę chilli najlepiej siekać, zakładając wcześniej rękawiczki.
- Jeśli nie używamy rękawiczek, pamiętajmy, aby zaraz po zakończeniu siekania chilli, starannie umyć ręce.
- W żadnym wypadku nie przecierajmy oczu, może się to bardzo źle skończyć!
obłędnie pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jesień w kuchni. Sprawcą tego jest m.in. dynia. Muszę wypróbować Twoją sałatkę :)
OdpowiedzUsuń