Weekend przywitałam przepysznym śniadaniem w stylu włoskim. Przygotowałam banalnie proste i smaczne grzanki z pastą z awokado i startym grana padano, to jest przepyszne połączenie! Chrupiące pieczywo, awokado koniecznie dojrzałe, sok z cytryny i grana padano. Bardzo lubię taki smaki, jestem ciekawa czy Ty także?
Pomysł na ten przepis powstał już wiele lat temu, zaraz na początku mojego blogowania. W między czasie była przeprowadzka bloga i inne życiowe wydarzenia. Teraz jest ten czas, kiedy wracam do pierwszych moich receptur i dzielę się nimi właśnie z Wami, najlepszymi czytelnikami na świecie.
Grzanki z awokado i grana padano
Składniki:
- 1 bułka
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- sól do smaku
- 1/3 szklanki startego grana padano
Przygotowanie:
- Bułkę kroimy na kromki.
- Na suchej patelni 'smażymy" z każdej strony.
- Awokado przekrawamy na pół, przekręcamy.
- Usuwamy pestkę, najlepiej wbijając w nią nóż i następnie przekręcamy.
- Przy pomocy małej łyżeczki z awokado usuwamy skórę.
- Środek przekładamy do miseczki.
- Starannie rozdrabniamy widelcem.
- Dodajemy sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało oraz sól do smaku.
- Kromki bułki smarujemy grubą warstwą pasty z awokado.
- Każdą posypujemy świeżo startym grana padano.
- Zamiast grana padano można dodać parmezan lub inny, twardy ser o wyrazistym smaku, bo awokado w smaku jest delikatne.
- Jeśli lubisz dodaj nieco ostrej papryki w proszku, świetnie będą tutaj pasować ulubione orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz