2017/10/12

Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano

Najczęściej jesienią zaczyna się moją tęsknota za daniami typowo kojarzącymi się z krajami południowej Europy. Oczywiście Włochy są moją nieustającą inspiracją do prezentowania Wam ciekawych i smacznych dań. Tym razem jest to makaron o pięknie brzmiącej nazwie bucatini. To długi i cienki makaron, z dziurką w środku. Nie jest tak płaski jak spaghetti, za to idealny do dań takich jak dzisiejsze. Szpinak połączyłam z orzechami laskowymi i ukochanym grana padano. Niebo! Chociaż na chwilę przeniosłam się do Italii! Obiecuję Wam, że w okresie, kiedy słońca jak na lekarstwo, będę częściej przygotowywała dania makaronowe! Może właśnie ten czas jest idealny na naukę włoskiego, co myślicie? 




Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano / 2 porcje


Składniki:
  • makaron bucatini na 2 porcje
  • 200 g młodego szpinaku (baby)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście łuskanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki świeżo startego grana padano
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie obieramy czosnek.
  • Kroimy na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek ze szpinakiem.
  • Gdy liście zmniejszą objętość i czosnek będzie miękki, doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Dodajemy do szpinaku.
  • Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze.
  • Orzechy rozdrabniamy.
  • Makaron ze szpinakiem posypujemy orzechami laskowymi i grana padano.
  • Orzechy przed podaniem można uprażyć na suchej patelni.
  • Zamiast grana padano można użyć parmezanu.
  • Szpinak lubi gałkę muszkatołową, ale najlepiej świeżo startą.



1 komentarz: