Najczęściej jesienią zaczyna się moją tęsknota za daniami typowo kojarzącymi się z krajami południowej Europy. Oczywiście Włochy są moją nieustającą inspiracją do prezentowania Wam ciekawych i smacznych dań. Tym razem jest to makaron o pięknie brzmiącej nazwie bucatini. To długi i cienki makaron, z dziurką w środku. Nie jest tak płaski jak spaghetti, za to idealny do dań takich jak dzisiejsze. Szpinak połączyłam z orzechami laskowymi i ukochanym grana padano. Niebo! Chociaż na chwilę przeniosłam się do Italii! Obiecuję Wam, że w okresie, kiedy słońca jak na lekarstwo, będę częściej przygotowywała dania makaronowe! Może właśnie ten czas jest idealny na naukę włoskiego, co myślicie?
Bucatini ze szpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano / 2 porcje
Składniki:
- makaron bucatini na 2 porcje
- 200 g młodego szpinaku (baby)
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście łuskanych orzechów laskowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki świeżo startego grana padano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie obieramy czosnek.
- Kroimy na plasterki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek ze szpinakiem.
- Gdy liście zmniejszą objętość i czosnek będzie miękki, doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Dodajemy do szpinaku.
- Makaron ze szpinakiem wykładamy na talerze.
- Orzechy rozdrabniamy.
- Makaron ze szpinakiem posypujemy orzechami laskowymi i grana padano.
- Orzechy przed podaniem można uprażyć na suchej patelni.
- Zamiast grana padano można użyć parmezanu.
- Szpinak lubi gałkę muszkatołową, ale najlepiej świeżo startą.
wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuń