Tak dawno nie jadałam soczewicy w takim wydaniu. Dzisiaj ponownie wracam do przepisu sprzed kilku lat, kiedy rozpoczynałam blogowanie, ale już długo wcześniej kochałam kuchnię włoską! Soczewica w pomidorach jest przepyszna, trudno to określić prostymi słowami.
Cebula z czosnkiem i marchewką, pomidory, a całość podana z grana padano, świeżo startym oczywiście. Do tego chrupiące lub niekoniecznie pieczywo, czerstwe też smakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito!
Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej kuchni!
Soczewica w pomidorach / 2-3 porcje
Składniki:
- 400 g soczewicy z puszki
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 szklanka startego grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Czosnek, marchewki i cebulę obieramy.
- Ząbki czosnku kroimy na plasterki, a cebulę i marchewki w dużą kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę.
- Podsmażamy, aż marchewka będzie półtwarda.
- Pomidory z puszki wlewamy do marchewki z czosnkiem i cebulą.
- Dusimy na małym ogniu.
- Gdy marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana (!) dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy starannie.
- Soczewicę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odcedzamy.
- Dodajemy do garnka z pozostałymi warzywami.
- Delikatnie mieszamy.
- Podajemy posypane startym włoskim, twardym serem typu grana padano lub parmezan.
- Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać!
- Danie można podać z pieczywem lub wymieszać z makaronem/ryżem/kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz