Jesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę z orzechami laskowymi, grana padano, bukietem sałat w miodowym i lekkim dressingu. Orzechy laskowe przed podaniem najlepiej uprażyć na suchej patelni, dla wydobycia smaku. Zamiast laskowych można użyć orzechów włoskich lub migdałów, które doskonale komponują się z serami i figami.
Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano / 1 porcja
Składniki:
- 1 świeża figa
- 4 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i sałata lodowa
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków grana padano
- 2 łyzki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
- Sałaty rozkładamy na talerzu.
- Z figi odcinamy ogonek, kroimy na ósemki.
- Kawałki figi układamy na sałatach.
- Orzechy rozdrabniamy w blenderze, moździerzu lub grubo siekamy nożem.
- Sałatkę posypujemy kawałkami orzechów laskowych.
- Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek mieszamy z miodem wielokwiatowym. Najlepiej w słoiczku-zakręcamy i wstrząsamy.
- Dressigniem miodowym polewamy sałatkę.
- Całość posypujemy wiórkami startego grana padano.
- Sałatka najsmaczniejsza jest ze świeżym pieczywem.
- Można także przygotować grzanki z dobrej jakości pieczywa jak np. ciabatta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz