2017/10/12

Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano

Jesień to przede wszystkim figi. Słodkie, pyszne na surowo. Korzystam jak tylko się da, dlatego też dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę z orzechami laskowymi, grana padano, bukietem sałat w miodowym i lekkim dressingu. Orzechy laskowe przed podaniem najlepiej uprażyć na suchej patelni, dla wydobycia smaku. Zamiast laskowych można użyć orzechów włoskich lub migdałów, które doskonale komponują się z serami i figami.





Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano / 1 porcja

Składniki:
  • 1 świeża figa
  • 4 garście mieszanki sałat, u mnie rukola, radicchio i sałata lodowa
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków grana padano
  • 2 łyzki oleju rzepakowego lub dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:
  • Sałaty rozkładamy na talerzu.
  • Z figi odcinamy ogonek, kroimy na ósemki.
  • Kawałki figi układamy na sałatach.
  • Orzechy rozdrabniamy w blenderze, moździerzu lub grubo siekamy nożem.
  • Sałatkę posypujemy kawałkami orzechów laskowych.
  • Olej rzepakowy lub oliwę z oliwek mieszamy z miodem wielokwiatowym. Najlepiej w słoiczku-zakręcamy i wstrząsamy.
  • Dressigniem miodowym polewamy sałatkę.
  • Całość posypujemy wiórkami startego grana padano.
  • Sałatka najsmaczniejsza jest ze świeżym pieczywem.
  • Można także przygotować grzanki z dobrej jakości pieczywa jak np. ciabatta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz