Już niedługo Święto Makaronu. Dzisiaj przygotowałam bardzo sytą zapiekankę bez mięsa, która gotowa jest w niecałe 20 minut! Makaron penne, soczewica, młody szpinak, czosnek i włoskie sery. Wyrazisty w smaku, twardy i idealny do makaronu grana padano oraz delikatniejszy, krucha ricotta. Całkiem niezły początek tygodnia prawda?
Zapiekana makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami / 2 porcje
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 200 g młodego szpinaku (baby)
- 1/2 szklanki soczewicy z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 80 g ricotty
- 1/2 szklanki startego grana padano plus do posypania
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie obieramy ząbki czosnku.
- Kroimy na plasterki.
- Na dużą i głęboką patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Obsmażamy czosnek, i dodajemy młody szpinak.
- Gdy zmniejszy swoją objętość i zmięknie, doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Przekładamy do szpinaku z czosnkiem.
- Makaron ze szpinakiem mieszamy z odcedzoną soczewicą.
- Dodajemy połowę porcji grana padano, mieszamy jeszcze raz.
- Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch posypujemy pokruszoną ricottą i pozostałą porcją startego grana padano.
- Zapiekamy w temp. 180 st. przez około 5-10 minut.
- Podajemy posypane startym grana padano i suszonym oregano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz