Jesienne sałatki mogą być kolorowe i smaczne! Tym razem połączyłam roszponkę z gruszką i camembertem, a całość skropiłam delikatnym dressingiem na bazie oleju rzepakowego i miodu! Bardzo udane i popularne połączenie smaków. Dla urozmaicenia warto dodać jeszcze orzechy, a roszponkę wymieszać z rukolą! Sałatkę można podać z grzankami lub jako dodatek do dania głównego z mięsem.
Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem z miodowym dressingiem / 2 porcje
Składniki:
- 1/2 gruszki
- 1/2 krążka sera camembert
- 5 garści roszponki
- 1/2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Roszponkę rozkładamy na talerzu.
- Gruszkę kroimy na plastry, układamy na roszponce.
- Camembert dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy na plastry, układamy na talerzu z roszponką i gruszką.
- Miód mieszamy starannie z olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku.
- Tak przygotowanym sosem miodowym skrapiamy sałatkę.
Pysznie. Można jeść oczami. Sos dobrze jest trochę podkręcić sokiem z cytryny bądź pomarańczy. Czasem dodaje też pestki granatu i upieczone platki migdalowe
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, masz rację. To była sałatka na bazie tego co miałam w domu 😊
Usuń