Nie ma jak domowa pizza na rozpoczęcie weekendu. Najlepsza, pod warunkiem, że używamy drożdży świeżych, czyli w kostce, a nie suszonych w proszku. Wielokrotnie te suszone zawiodły mnie, bo ciasto nigdy nie wyrastało. Świeże drożdże są tańsze i efekt zawsze gwarantowany. Ciasto pięknie wyrasta i smakuje wspaniale. Drugi warunek pysznej pizzy to mąką, najlepiej wybrać specjalną, włoską przeznaczoną do pizzy, warto zainwestować w taki zakup, zdecydowanie! Aby ciasto zachowało swoją puszystość, zadbaj o szczegóły. Dobrze wyrób ciasto, a podczas wkładania do pieca użyj łopaty do pizzy - dzięki temu nie zniszczysz wytworzonych podczas wyrabiania ciasta pęcherzyków powietrza.
Dzisiaj na pizzy zagościła kolorowa, bo żółta i zielona cukinia, cebula i przepyszny sos pomidorowy. Dodatkiem była świeża, posiekana natka z pietruszki i czarnuszka. Efekt tak dobry, że chętnie przekazuję Wam cały przepis. Domowa pizza rządzi!
Pizza z cukinią i pieczarkami / 2 pizze o średnicy 25 cm
Składniki:
- sos pomidorowy
- ciasto na pizzę
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 8 małych pieczarek
- 1 cebula
- 1/3 pęczka natki z pietruszki
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 4 łyżki czarnuszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto na pizzę.
- Gotowe ciasto układamy na blasze do pieczenia.
- Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy.
- Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy na plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki.
- Pieczarki, dokładnie oczyszczone, kroimy na plasterki.
- Na cieście posmarowanym sosem pomidorowym rozkładamy plasterki cukinii i pieczarek oraz piórka cebuli.
- Posypujemy solą i suszonym oregano.
- Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 - 220 st. C.
- Gotową pizzę posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki.
- Polecam podzielenie ciasta na dwie porcje i przygotowanie innej wersji smakowej lub zrobienie drugiej takiej samej.
- Nie warto mrozić pizzy z warzywami, cukinia traci bardzo na smaku.
- Można za to zamrozić surowy placek na pizze i wyjąć kiedy będzie potrzeba.
Ciekawa opcja! Dawno nie jadłam pizzy :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
pizza smakuje najlepiej, gdy jemy ją rzadko :)
UsuńPiszesz, że świeże drożdże są lepsze i do tego tańsze, (z czym w pełni się zgadzam) a w przepisie na ciasto są suszone:)..
OdpowiedzUsuńzgadza się, w oryginalnym przepisie są drożdże suche, ale ja zawsze używam tych świeżych, zmieniłam więc jak należy, pozdrawiam idziękuję za czujność!
UsuńOch, zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuń