Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 8 marca 2016

Ciasto na pizzę

Od lat korzystam tylko z tego, sprawdzonego i zaufanego przepisu na ciasto do pizzy. Wychodzi idealne, a każda pizza to prawdziwe mistrzostwo na tym cieście. Jeśli już mowa o smaku pizzy to jestem tradycjonalistką i zdecydowanym moim faworytem jest pizza neapolitańska. A jaka jest Twoja ulubiona? 

Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami, który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania makaronowego z pappardelle. Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito!



Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 2 łyżeczki drożdży w proszku, polecam jednak świeże, ciasto o wiele lepiej wyrasta
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:
  • W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką. 
  • Stopniowo dolewamy wodę z oliwą. 
  • Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. 
  • Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką.
  • Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C.
  • Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy.

* przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne: kuchnia włoska"




Przygotuj także pyszne mini calzone, przepis po kliknięciu w poniższe zdjęcie :)

 mini calzone

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam pizzę <3 tez mam swój ulubiony przepis od wielu lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam jeden sprawdzony przepis na ciasto i czasami chciała bym spróbować czegoś nowego :) ostatnio wykorzystałam przepis J. Oliviera na oszukaną pizzę robi się ją 20 minut i jest bardzo fajna alternatywą jak trzeba coś zrobić na szybko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast drożdży można dodać zakwasu?

    OdpowiedzUsuń