2023/05/25

Najlepsze ciasto na pizzę

Od lat korzystam tylko z tego, sprawdzonego i zaufanego przepisu na ciasto do pizzy. Wychodzi idealne, a każda pizza to prawdziwe mistrzostwo na tym cieście. Jeśli już mowa o smaku pizzy to jestem tradycjonalistką i zdecydowanym moim faworytem jest pizza neapolitańska. A jaka jest Twoja ulubiona? 

Do przygotowania pizzy polecam sos pomidorowy z ziołami, który ostatnio przygotowałam i wykorzystałam do dania makaronowego z pappardelle. Niedługo na blogu pojawi się także wersja ostrego sosu do makaronów, pizzy i nie tylko. Buon appetito!


Ciasto na pizzę




Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 2 łyżeczki drożdży w proszku, polecam jednak świeże, ciasto o wiele lepiej wyrasta czyli 25 g 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie:
  • W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką. 
  • Stopniowo dolewamy wodę z oliwą. 
  • Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. 
  • Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
  • Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką.
  • Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C.
  • Ciasto pieczemy, po nałożeniu sosu pomidorowego i dodatków, na posmarowanej oliwą blasze do pizzy.

* przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne: kuchnia włoska"




Przygotuj także pyszne mini calzone, przepis po kliknięciu w poniższe zdjęcie :)

mini calzone

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam pizzę <3 tez mam swój ulubiony przepis od wielu lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też mam jeden sprawdzony przepis na ciasto i czasami chciała bym spróbować czegoś nowego :) ostatnio wykorzystałam przepis J. Oliviera na oszukaną pizzę robi się ją 20 minut i jest bardzo fajna alternatywą jak trzeba coś zrobić na szybko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast drożdży można dodać zakwasu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli ile świeżych drożdży używasz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy przepis !!!

    OdpowiedzUsuń