Wczoraj przygtowałam taki owocowy obiad. Rurki czyli penne, do tego przepyszny, owocowy i zimny sos ze zmiksowanych malin i borówek amerykańskich, które akurat miałam zamrożone. Całość posypałam wiórkami kokosowymi i powstało bardzo letnie, kolorowe i mocno owocowe danie obiadowe, nie tylko dla dorosłych, bo jestem przekonana, że dzieci pokochają takie obiady zwłaszcza latem. Warto mrozić owoce, bo w każdej chwili możemy je wykorzystać do nowych dań. Jak tylko spojrzę na zdjęcia, czuję zapach malin, czy Wy też tak macie?
Makaron z sosem z malin i borówek amerykańskich / 2 porcje
Składniki:
- makaron rurki czyli penne na 2 porcje
- 1/3 szklanki borówek amerykańskich plus kilka do dekoracji
- 1/3 szklanki malin plus kilka do dekoracji
- cukier do smaku
- 3 - 4 łyżki wody
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
Przygtowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Owoce, u mnie mrożone, wkładamy do blendera.
- Miksujemy na jednolity sos, dodajemy nieco wody oraz cukier do smaku lub miód.
- Miksujemy ponownie.
- Na talerze wykładamy makaron.
- Polewamy sosem z malin i borówek.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Na wierzchu układamy mrożone owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz