2017/08/14

Tiramisu kokosowe

Sierpień to miesiąc moich urodzin, na których zawsze jest tiramisu, jeden z moich ukochanych włoskich deserów. To jest podstawa, nie może go zabraknąć! Tym razem tiramisu wzbogaciłam dodając wiórki kokosowe. Oczywiście dla wydobycia smaku, można wiórki podprażyć wcześniej na suchej patelni, aż będą złotobrązowe. Mascarpone więc jest zarezerwowane na wyjątkowe okazje, w moim domu więc na urodziny. 




Tiramisu kokosowe / 5 porcji

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g biszkoptów, okrągłych lub podłużnych
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml amaretto lub rumu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Zaparzamy kawę, w której będziemy zamaczać biszkopty.
  • Żółtka oddzielamy od białek.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel.
  • Do utartych żółtek dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy, a następnie miksujemy z amaretto lub rumem, aby składniki połączyły się.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, "na sztywno".
  • Ubite białka przekładamy do mascarpone z żółtkami i cukrem, mieszamy delikatnie, aż masa będzie jednolita.
  • Biszkopty zanurzamy w zaparzonej kawie.
  • Układamy w pucharkach zamoczone biszkopty i masę mascarpone, czynność powtarzamy tworząc warstwy.
  • Wierzch deseru posypujemy wiórkami kokosowymi. Dla wydobycia smaku, wiórki kokosowe możemy podprażyć wcześniej na suchej patelni, będą gotowe, gdy zmienią kolor na złotobrązowy.
  • Możemy udekorować biszkoptami.
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.



2 komentarze:

  1. Mogę zapytać skąd ten piękny talerz? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne :) to kolekcja do sushi, kupiona lata temu w Biedronce, marka smukke

      Usuń