2017/08/09

Kiszona cukinia

To pierwszy, ale nie ostatni przepis na kiszonki. Rozpoczynamy od  żółtej cukinii, bo akurat taką miałam pod ręką. Nic trudnego, bo do zalewamy potrzebujemy tylko osoloną wodę, czosnek i dodatki, takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy gorczyca. Dodałam to co miałam w domu czyli czosnek i liść laurowy. Już myślę o kolejnych kiszonkach, bo są bardzo zdrowe i dziecinnie proste w wykonaniu. Ich zastosowanie jest wszechstronne, od dodatku do kanapek, sałatek, po hamburgery i wszystko co tylko przychodzi nam do głowy. 






Kiszona cukinia

  • 1 cukinia, wybrałam żółtą
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • zimna woda
  • sól


Przygotowanie:
  • Z cukinii odcinamy końcówki.
  • Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy podłużne, cienkie plastry.
  • Na 1 litr zimnej wody dodajemy 1 łyżkę soli, mieszamy.
  • Plastry cukinii wkładamy do słoika.
  • Obieramy czosnek i kroimy na plastry, wkładamy do słoika razem z listkiem laurowym.
  • Całość zalewamy wodą z solą.
  • Odstawiamy, zwykle na drugi dzień, gdy jest ładna pogoda, kiszona cukinia jest gotowa.
  • W ten sposob można przygotować inne warzywa np. plasterki marchewki, rózyczki kalafiora, rzodkiewki itp.
  • Dla urozmaicenia można połaczyć żółta cukinię z zieloną.
  • Z jednej cukinii otrzymamy dwa słoiki o pojemności przedstawionej na zdjęciu.



3 komentarze:

  1. czy taką cukinię przechowujesz na zimę , czy zjadasz od razu ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie stała do wiosny

    OdpowiedzUsuń