2017/08/02

Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką

Latem częściej sięgamy po orzeźwiające sałatki. Wczoraj przygotowałam na kolację właśnie taką z ogórkiem zielonym gruntowym, odmiana "sałaciaki", do tego papryka czerwona, jogurt naturalny, dużo posiekanej natki z pietruszki, młoda cebula i czarnuszka, która bardzo dobrze smakuje w takim zestawieniu. Jak się okazuje czarnuszka nie tylko pasuje do serów, kiełbas czy słonych wypieków. Zwykle latem robię sałatkę podobna, bo z pomidorem, ogórkiem zielonym i cebulą w jogurcie. Dzisiejszy przepis jest odmiana od tej standardowej wersji. Przygotowaną sałatkę warto włożyć na kwadrans do lodówki, aby smaki przegryzły się.




Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką / 1 porcja

Składniki:
  • 2 ogórki gruntowe, sałatkowe
  • 1/3 małej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1/3 małej cebuli, młodej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Ogórki obieramy ze skóry.
  • Przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na grubsze plastry.
  • Paprykę oczyszczamy z błonek i kroimy w większą kostkę.
  • Ogórki i paprykę przekładamy do miski.
  • Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do warzyw.
  • Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką, jogurtem naturalnym.
  • Doprawiamy do smaku, mieszamy jeszcze raz.
  • Tak przygotowana sałatkę wkładamy na kwadrans do lodówki.
  • Solo smakuje już dobrze, ale oczywiście można ją podać z ulubionym pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz