Latem częściej sięgamy po orzeźwiające sałatki. Wczoraj przygotowałam na kolację właśnie taką z ogórkiem zielonym gruntowym, odmiana "sałaciaki", do tego papryka czerwona, jogurt naturalny, dużo posiekanej natki z pietruszki, młoda cebula i czarnuszka, która bardzo dobrze smakuje w takim zestawieniu. Jak się okazuje czarnuszka nie tylko pasuje do serów, kiełbas czy słonych wypieków. Zwykle latem robię sałatkę podobna, bo z pomidorem, ogórkiem zielonym i cebulą w jogurcie. Dzisiejszy przepis jest odmiana od tej standardowej wersji. Przygotowaną sałatkę warto włożyć na kwadrans do lodówki, aby smaki przegryzły się.
Sałatka z papryki i ogórka zielonego w jogurcie z czarnuszką / 1 porcja
Składniki:
- 2 ogórki gruntowe, sałatkowe
- 1/3 małej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1/3 małej cebuli, młodej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki czarnuszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ogórki obieramy ze skóry.
- Przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na grubsze plastry.
- Paprykę oczyszczamy z błonek i kroimy w większą kostkę.
- Ogórki i paprykę przekładamy do miski.
- Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do warzyw.
- Wszystkie składniki mieszamy z posiekaną natką z pietruszki, czarnuszką, jogurtem naturalnym.
- Doprawiamy do smaku, mieszamy jeszcze raz.
- Tak przygotowana sałatkę wkładamy na kwadrans do lodówki.
- Solo smakuje już dobrze, ale oczywiście można ją podać z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz