Lubię delektować się smakiem lata. Tak dawno nie jadłam świeżej kukurydzy, a chyba po raz pierwszy dzisiaj zjadłam gotowaną. Pamiętam, jak jeździliśmy na kolonie, królowała taka smażona na oleju, do dzisiaj pamiętam ten zapach, pozostaje w pamięci na całe życie. Nigdy nie próbowałam tej na oleju, ale gotowana smakuje bardzo dobrze, co więcej zyskuje na kolorze.
Oczywiście kukurydza świeża w kolbach, sama w smaku, nawet z solą, jest nieco nudna. Postanowiłam przygotować więc proste masełko ziołowe. Masełko zmieszałam z posiekanym czosnkiem, wędzona słodką papryką w proszku, suszonym oregano. Takim pysznym i aromatycznym dodatkiem posmarowałam ugotowaną kolbę kukurydzy, posypałam jeszcze czarnuszką. Bardzo dobry dodatek, polecam z całego serca! Idealny na grilla!
Kukurydza gotowana z ziołowym masełkiem / 1 porcja
Składniki:
- 1 kolba świeżej kukurydzy
- 2 łyzki masła solonego
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki plud do posypania
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki czarnuszki do posypania
Przygotowanie:
- Z kukurydzy usuwamy liście.
- Kukurydzę dzielimy na trzy kawałki.
- Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 10 minut.
- Masło przekładamy do miseczki.
- Czosnek obieramy i siekamy, przekładamy do masła.
- Dodajemy słodką i wędzoną paprykę oraz suszone oregano.
- Mieszamy dokładnie.
- Ugotowaną kukurydzę przekładamy na talerz.
- Smarujemy smakowym masełkiem i posypujemy czarnuszką i wędzoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz