2017/08/02

Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką

Rano kupiłam włoskie ciabatty, zapomniałam jednak o pomidorach. Nic nie szkodzi, bo powstały bardzo smaczne grzanki z ogórkiem zielonym i dodatkami. To mój pierwszy taki pomysł na grzanki w nieco innym wydaniu. Gwarantuję, że efekt jest bardzo pozytywny, chrupiące bułeczki zostały zjedzone ze smakiem, paluszki lizać!  

Nie potrzeba patelni grillowej czy piekarnika. Wystarczy opiekacz do kanapek lub toster. Nie bez znaczenia jest pieczywo, wybierzcie najlepsze w mieście ciabatty, bo smak ma znaczenie. Połączyłam ogórek zielony z jogurtem naturalnym, posiekaną natką i czarnuszką i tym razem takie połączenie bardzo mi smakowało, dlatego też polecam i Wam, chrupiące pieczywo, orzeźwiający ogórek z jogurtem i najadając charakteru czarnuszka, niby niepozorna, a zmienia smak tradycyjnych produktów! 




Chrupiące grzanki ze świeżym ogórkiem zielonym, jogurtem i czarnuszką 

Składniki:
  • 1 bułka włoska ciabatta
  • 1 ogórek zielony, gruntowy
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki czarnuszki
  • sól do smaku
  • koperek do dekoracji


Przygotowanie:
  • Ciabattę kroimy na równej grubości kromki.
  • Opiekamy  w tosterze.
  • Ogórek, razem ze skórą kroimy na cienkie plastry.
  • Na grzance układamy plasterki ogórka.
  • Posypujemy natką z pietruszki, nakładamy jogurt naturalny i posypujemy czarnuszką.
  • Wierzch grzanki dekorujemy koperkiem.
  • Oprószamy solą do smaku.



1 komentarz: