Zwykle o tej porze nie robię zdjęć, ale nie mogłam się powstrzymać. Chciałam jak najszybciej, aby przepis ukazał się w internecie, bo jest genialny! Najlepszy czas na robienie zdjęć kulinarnych, które wykonuję na balkonie, to "złota godzina", ale dzisiaj jest wyjątek, przepis już teraz przekazuję w Wasze ręce.
Tak się składa, że wczorajsze nocne rozmowy o pizzy, sprawiły, że zrobiłam na obiad i to dwie porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać!
Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze
Składniki:
- ciasto na pizzę
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
- 1 średnia zielona cukinia
- 1 średnia żółta cukinia
- 1 duża cebula
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto na pizzę, zgodnie z przepisem podanym pod linkiem w składnikach.
- Do garnka przelewamy pomidory z puszki.
- Dodajemy obrane i pokrojone na grube plastry ząbki czosnku.
- Dusimy, aż pomidory rozpadną się.
- Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos.
- Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Po 5 minutach sos jest gotowy.
- Cukinię myjemy i osuszamy.
- Odcinamy końcówki.
- Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Rozciągamy na blasze do pieczenia.
- Każdą porcję ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
- Na wierzchu układamy cukinię żółtą i zieloną oraz cebulę.
- Pieczemy przez 15 minut w 220 st. C.
- Gotową pizzę posypujemy natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz