2017/08/07

Pizza z kolorową cukinią

Zwykle o tej porze nie robię zdjęć, ale nie mogłam się powstrzymać. Chciałam jak najszybciej, aby przepis ukazał się w internecie, bo jest genialny! Najlepszy czas na robienie zdjęć kulinarnych, które wykonuję na balkonie, to "złota godzina", ale dzisiaj jest wyjątek, przepis już teraz przekazuję w Wasze ręce. 

Tak się składa, że wczorajsze nocne rozmowy o pizzy, sprawiły, że zrobiłam na obiad i to dwie porcje z jednego ciasta. Znalazłam po raz pierwszy na moim osiedlu żółtą cukinię, która tak pięknie komponuje się z kolorem czerwonym i zielonym. Pizza z cukinią, cebulą, aromatycznym sosem pomidorowym z ziołami, taka prosta i taka pyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać!




Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze


Składniki:
  • ciasto na pizzę
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 średnia zielona cukinia
  • 1 średnia żółta cukinia
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy ciasto na pizzę, zgodnie z przepisem podanym pod linkiem w składnikach.
  • Do garnka przelewamy pomidory z puszki.
  • Dodajemy obrane i pokrojone na grube plastry ząbki czosnku.
  • Dusimy, aż pomidory rozpadną się.
  • Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos.
  • Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Po 5 minutach sos jest gotowy.
  • Cukinię myjemy i osuszamy.
  • Odcinamy końcówki.
  • Zieloną kroimy na półplasterki, a żółtą na plasterki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Rozciągamy na blasze do pieczenia.
  • Każdą porcję ciasta smarujemy sosem pomidorowym.
  • Na wierzchu układamy cukinię żółtą i zieloną oraz cebulę.
  • Pieczemy przez 15 minut w 220 st. C.
  • Gotową pizzę posypujemy natką z pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz