2017/08/04

Grzanki z pomidorem, czosnkiem i oregano

Bardzo lubię takie przekąski, chrupiąca grzanka z pomidorem i posiekanym czosnkiem. To kolacja inspirowana moim ukochanym krajem, Italią. We Włoszech takie grzanki nazywają się bruschetta lub mniejsze crostini. To najlepszy czas na korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem!

Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego pieczywa, które zostało. Wystarczy chwila na suchej patelni lub w opiekaczu i otrzymujemy chrupiące pieczywo, idealne do grzanek z pomidorami i innymi dodatkami!




Grzanki z pomidorem i czosnkiem 

Składniki:
  • 3 kromki czerstwego pieczywa
  • 2 pomidory, najlepiej lima
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • najlepiej dobrej jakości oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Kromki pieczywa wkładamy do tostera.
  • Opieczone wykładamy na talerz.
  • Pomidory obieramy ze skóry.
  • Kroimy w kostkę, podobnie czosnek.
  • Do pomidorów dodajemy oregano, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Na grzankach układamy pomidory z czosnkiem i oregano.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz