Bardzo lubię takie przekąski, chrupiąca grzanka z pomidorem i posiekanym czosnkiem. To kolacja inspirowana moim ukochanym krajem, Italią. We Włoszech takie grzanki nazywają się bruschetta lub mniejsze crostini. To najlepszy czas na korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem!
Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego pieczywa, które zostało. Wystarczy chwila na suchej patelni lub w opiekaczu i otrzymujemy chrupiące pieczywo, idealne do grzanek z pomidorami i innymi dodatkami!
Grzanki z pomidorem i czosnkiem
Składniki:
- 3 kromki czerstwego pieczywa
- 2 pomidory, najlepiej lima
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- najlepiej dobrej jakości oliwa z oliwek
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kromki pieczywa wkładamy do tostera.
- Opieczone wykładamy na talerz.
- Pomidory obieramy ze skóry.
- Kroimy w kostkę, podobnie czosnek.
- Do pomidorów dodajemy oregano, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Na grzankach układamy pomidory z czosnkiem i oregano.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz