Czy słyszeliście kiedyś o makaronie orzo? To drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie dłużej niż kwadrans. Z pewnością polubią go dzieci, zwłaszcza w zupach.
Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście czosnku, który musi tutaj być, koniecznie! Dla połączenia smaków dodałam olej rzepakowy, ale oczywiście można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. I tak oto powstał bardzo smaczny obiad, szkoda tylko, że zrobiłam go tak mało! Pora więc na powtórzenie tego wspaniałego dania! Viva la pasta!
Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką / 2 porcje
Składniki:
- 1 żółta, mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 150 g makaronu orzo, w kształcie ziarenek ryżu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1/3 szklanki posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie obieramy ząbki czosnku, kroimy na plasterki.
- Z cukinii odcinamy końcówki, kroimy w kostkę.
- Na oleju rzepakowym podsmażamy czosnek z cukinią.
- Gdy cukinia będzie półtwarda, doprawiamy do smaku i gasimy płomień.
- Ugotowany makaron dodajemy do czosnku z cukinią.
- Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
- Mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze.
- Każdą porcję posypujemy czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz