Z pewnością nie jest to danie dla osób, które nie lubią ostrych smaków. Kilka papryczek chilli, kupionych w zimie odłożyłam w suche miejsce, na parapecie kuchennym i zostawiłam. Papryczki ładnie wysuszyły się, są więc idealne jako dodatek do różnorodnych dań. Pierwsze jakie mi przyszło na myśl i które przygotowałam wczoraj to makaron z czosnkiem w natce pietruszki.
Spaghetti w natce pietruszki z czosnkiem i suszoną papryczką chilli / 1 porcja
Składniki:
- makaron spaghetti na 1 porcję
- 1/2 ząbka czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1/4 łyżeczki posiekanej, suszonej papryczki chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Obrany czosnek siekamy, podobnie papryczkę chilli.
- Ugotowany makaron mieszamy z oliwą z oliwek, suszoną papryczką chilli, posiekaną natką z pietruszki i czosnkiem.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Tak naprawdę ilość suszonej papryczki chilli można dostosować do własnych preferencji.
Zachęcam do przygotowania także innych dań makaronowych, wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Polecam również dodatki do makaronu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz