Ruskie raz! Przedświąteczne gotowanie rozpoczęłam w weekend od lepienia uszek do barszczu. Tak rzadko lepie pierożki czy uszka, że dzisiaj zaplanowałam ruskie pierogi.
Po włoskich przepisach i pieczonych owsiankach, przyszła u mnie ochota na tradycyjne i polskie jedzenie. Ale bez obaw, kuchnia polska nie będzie jedynym tematem kolejnych wpisów, będzie, jak zawsze bardzo różnorodnie! A już w styczniu 8 lat mojego blogowania kulinarnego, świętuję 1 stycznia!
Ciasto na pierogi robię od lat zawsze tak samo: jajko, oliwa z oliwek, mąka, ciepła woda i sól do smaku. Ciasto wychodzi idealne, świetnie się lepi pierogi z rożnymi farszami. Przepis na ciasto pierogowe, w sam raz przed świętami!
Pierogi ruskie / z podanego farszu powstanie około 60 sztuk pierogów
(przy założeniu, że ciasto zrobimy w 2 porcjach; 1 porcja ciasta= około 30 sztuk)
Składniki:
na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 250 g twarogu
- 300-400 g ziemniaków,
- 4 cebule
- 5 łyżek masła
- sól, pieprz do smaku
- Dwie cebule obieramy i kroimy w kostkę.
- Podsmażamy na maśle, na złoty kolor.
- Połowę porcji cebuli przekładamy do dużej miski.
- Ziemniaki obieramy.
- Dzielimy na ćwiartki.
- Zalewamy wodą.
- Gotujemy, aż będą miękkie.
- Odcedzamy.
- Przekładamy do miski z cebulą.
- Ser dodajemy do cebuli i ziemniaków.
- Przy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek.
- Doprawiamy do smaku.
- Odkładamy na bok.
- Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto.
- Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek..
- Wykrawamy okręgi.
- Z farszu formujemy kulkę, nakładamy na środek ciasta i zlepiamy.
- Powtarzamy, aż wykorzystamy cały farsz i ciasto.
- Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej, do momentu, aż wypłyną na wierzch.
- Podajemy polane masłem z cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz