Sałatki z majonezem najlepiej smakują mi właśnie jesienią i zimą. Dzisiaj przygotowałam pierwszą w tym sezonie, do klasycznej wersji, dodałam kilka wspaniałych i wyrazistych składników. Nie zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy, ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia.
Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała, czerwona papryka
- 1/3 jasnej części pora
- 4 - 5 łyzek majonezu
- sól himalajska do smaku
- ziarna czarnuszki do posypania
Przygotowanie:
- Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą półtwarde.
- Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
- Przekładamy do dużej miski.
- Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę razem z papryką i jasną częścią pora.
- Dodajemy do miski z brokułami.
- Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Podajemy posypane ziarnami czarnuszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz