2016/09/24

Sałatka jajeczna z brokułami, papryką i czarnuszką

Sałatki z majonezem najlepiej smakują mi właśnie jesienią i zimą. Dzisiaj przygotowałam pierwszą w tym sezonie, do klasycznej wersji, dodałam kilka wspaniałych i wyrazistych składników. Nie zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy, ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia


Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1/3 jasnej części pora
  • 4 - 5 łyzek majonezu
  • sól himalajska do smaku
  • ziarna czarnuszki do posypania

Przygotowanie:
  • Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą półtwarde.
  • Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
  • Przekładamy do dużej miski.
  • Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę razem z papryką i jasną częścią pora.
  • Dodajemy do miski z brokułami.
  • Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Podajemy posypane ziarnami czarnuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz