Jedna z najpopularniejszych surówek z dzieciństwa. Postanowiłam ją wzbogacić dodatkiem czarnuszki. Surówka z marchewki, z dodatkiem soku z cytryny bardzo często gościła jako dodatek do obiadów, na babcinym stole. Tak naprawdę, pomimo upływu lat i poznawania wciąż nowych smaków, ta surówka jest na szczycie rankingu moich ulubionych dodatków. Do marchewki możesz dodać starte jabłko, posiekanego pora lub śmietanę.
Surówka z marchewki z czarnuszką
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki czarnuszki
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Marchew obieramy ze skóry. Ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach lub wygodniej - używamy malaksera.
- Gotową przekładamy do miski.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy czarnuszkę i cukier do smaku, jeśli marchew nie jest wystarczająco słodka.
- Mieszamy.
- Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako sałatkę np. na śniadanie do pracy czy do szkoły.
prosto i pysznie :) takie surówki mogę jadać codziennie
OdpowiedzUsuńna zdrowie Kasiu!
Usuń