2016/09/15

Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi

Wakacje się skończyły, ale trzeba przyznać, że wrzesień mamy piękny. Nie brakuje słońca, a większość dnia spędzam na świeżym powietrzu. Nie poświęcam zbytnio czasu na gotowanie. Lubię szybkie dania, zwłaszcza z makaronami. Ich podstawą są zawsze doskonałej jakości składniki, a przede wszystkim odrobina miłości. W mojej potrawie nie zabrakło suszonych na słońcu pomidorów, które dodają słodyczy i doskonale pasują do makaronu; czarnych oliwek, suszonych ziół; chrupiącej i delikatnej w smaku cukinii, świetnie komponującej się z ciecierzycą. Całość skropiłam doskonałej jakości oliwą z oliwek. 

Składniki do przygotowania dania inspirowanego włoską kuchnią, wyszukałam w sklepie internetowym, który oferuje wartościowe artykuły ekologiczne z całego świata www.ecoshop.com.pl. Przejrzysta strona, szczegółowo opisane produkty, dobrej jakości zdjęcia, bogata oferta oraz bardzo atrakcyjne ceny sprawiają, że zakupy online to prawdziwa przyjemność, bo dostarczane są bezpośrednio pod wskazany adres. Zaoszczędzony czas możemy przeznaczyć na przygotowanie zdrowego obiadu dla całej rodziny, porządki w ogrodzie lub wycieczkę za miasto. Otrzymane zamówienie jest dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniami, zgodne z opisem na stronie internetowej. Oferta podzielona jest na dziewięć kategorii. W jednym miejscu znajdziemy nie tylko artykuły spożywcze, ale i produkty dla mamy i dziecka, do domu i ogrodu, bogaty wybór książek i poradników. Sklep posiada wiele produktów w promocyjnych cenach. Spośród bogatej oferty rozmaitych produktów ekologicznych, wybrałam najlepszy włoski makaron z semoliny w kształcie rurek, znanych pod nazwą penne. Poza makaronem w moim koszyku znalazła się sól himalajska, tak popularna w ostatnim czasie, która po raz pierwszy zagościła u mnie, ale już teraz wiem, że na dobre; suszone oregano, niezastąpione w daniach włoskich, słodka papryka i chrupiące orzechy włoskie.








Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi


Składniki:




Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa.
  • Natkę pietruszki i orzechy drobno siekamy.
  • Oliwki kroimy w półplasterki, suszone pomidory w paski, a cukinię w drobną kostkę.
  • Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę.
  • Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku suszone oregano, słodką paprykę w proszku i w razie potrzeby sól himalajską.
  • Do tak przygotowanych warzyw dodajemy odcedzony makaron i posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, skropione oliwą z oliwek.

W dzisiejszych czasach nie ma problemu z dostępem do produktów ekologicznych wysokiej jakości. Warto zwracać uwagę na to, co jemy, skąd pochodzą składniki przygotowywanego przez nas dania. Coraz częściej powstają stacjonarne oraz internetowe sklepy z ekologiczną żywnością, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Zwiększa się również nasza świadomość dotycząca jedzenia. 

Kupując makaron, zwracajmy uwagę przede wszystkim na to, aby był produkowany z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki, uzyskiwanej z twardej pszenicy (durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami.

Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana, a ta nie należy do zdrowych. Wybór soli himalajskiej, drobnej i różowej sprawi, że pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, bo jest surowa i nieprzetworzona. To sól czysta i naturalna, pochodząca z Pakistanu. 

Każda gospodyni domowa wie, że przyprawy to podstawa dobrego smaku. Już na pierwszy rzut oka kupowane zioła suszone w sklepie ekologicznych różnią się od tych zwykłych. Nie tylko praktycznym opakowaniem, ale jakością, znacznie odbiegającą od przypraw produkowanych na masową skalę. Lubię mieć gwarancję, że produkt, który kupuję bardzo często, pochodzi z ekologicznych upraw, bo wiem, że zioła nie tylko dodają smaku naszym daniom, ale i poprawiają trawienie. 

W dzisiejszych czasach w sklepach niczego nie brakuje. Aby czas, który przeznaczymy na zakupy maksymalnie skrócić, najlepiej jest wybierać sklepy internetowe z ekologicznymi produktami takie jak ecoshop.com.pl. Oszczędzamy nie tylko czas, ale i pieniądze, bo nie odwiedzamy supermarketów i nie wracamy do domu z produktami niepotrzebnymi. Warto zaplanować menu na cały tydzień, stworzyć listę niezbędnych artykułów. Gotowanie ma być przyjemnością, a nie codziennym, przykrym obowiązkiem.


2 komentarze:

  1. Świetny, prosty przepis z produktów które lubię. Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad ��

    OdpowiedzUsuń