Początek jesieni zmobilizował mnie do przygotowania nowej, rozgrzewającej propozycji. Kilka dni temu kupiłam pyszną, soczystą i świeżą kukurydzę i to ona właśnie zainspirowała mnie do przygotowania kremowej zupy. Delikatna, bardzo sycąca i z chrupiącymi dodatkami, taka właśnie jest moja pierwsza jesienna zupa. Ma piękny, słoneczny kolor, idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami z serem o wyrazistym smaku. To będzie piękna i bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna!
Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami
Składniki:
- 1 kolba kukurydzy
- około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego
- 1 marchewka z bulionu
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek
- 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli
- 1 szczypta czarnuszki
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do skropienia zupy
Przygotowanie:
- Z kolby kukurydzy usuwamy zewnętrzne liście i wykrawamy ziarna.
- Przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ugotowaną marchewkę, miksujemy i stopniowo dolewamy tyle buliony, aby powstał gęsty krem. Doprawiamy do smaku.
- Zupę przelewamy do miseczki, podajemy posypane papryką z natką z pietruszki, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą.
- Wierz posypujemy ziarnami czarnuszki i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Zupę krem można podać z chrupiącymi serowymi grzankami.
- Dla podkreślenia smaku można dodać nieco ostrej papryki w proszku lub zamiast czerwonej słodkiej papryki dodać posiekane chilli.
Wspaniale i bardzo apetycznie wygląda. W sam raz na taką pogodę :-) Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuń