2016/09/09

Koktajl śliwkowo - kakaowy z kokosem i chia na maślance

To obowiązkowy koktajl, który musisz wypróbować we wrześniu, póki są świeże, duże i soczyste śliwki. Do dzisiejszego koktajlu poza tymi owocami dodałam kakao bez cukru i nasiona chia z wiórkami kokosowymi.O nasionach chia przeczytasz w tym artykule http://drogadosiebie.pl/ziola/nasiona-chia/ Koktajl zmiksowałam z dodatkiem maślanki, którą przede wszystkim dodaję do koktajlu jeżynowego.

Bardzo smaczny, czekoladowy i owocowy, w dodatku z popularnymi nasionami chia, świetnie sprawdzi się na weekendowe, upalne śniadanie! Z powodzeniem zastąpi nudne mleko z płatkami dla dzieci, a dorosłym doda także energii. Możesz przygotować podobny, dodając jeszcze np. świeżego banana, smak gwarantowany!



Koktajl śliwkowo - kakaowy z kokosem i chia na maślance

Składniki:
  • 350 ml maślanki
  • kilka dużych, słodkich i soczystych śliwek
  • 1 duża łyżka kakao bez cukru
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:
  • Owoce myjemy, osuszamy.
  • Usuwamy pestki.
  • Do blendera kielichowego przelewamy maślankę.
  • Dodajemy kawałki śliwek oraz kakao.
  • Miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy nasionami chia i wiórkami kokosowymi.
  • Im więcej dodasz śliwek tym koktajl będzie gęstszy.
  • Postaraj się kupić najlepszej jakości, słodkie i soczyste śliwki, a wtedy nie będzie trzeba dodawać dodatkowo cukru czy miodu do napoju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz