To obowiązkowy koktajl, który musisz wypróbować we wrześniu, póki są świeże, duże i soczyste śliwki. Do dzisiejszego koktajlu poza tymi owocami dodałam kakao bez cukru i nasiona chia z wiórkami kokosowymi.O nasionach chia przeczytasz w tym artykule http://drogadosiebie.pl/ ziola/nasiona-chia/ Koktajl zmiksowałam z dodatkiem maślanki, którą przede wszystkim dodaję do koktajlu jeżynowego.
Bardzo smaczny, czekoladowy i owocowy, w dodatku z popularnymi nasionami chia, świetnie sprawdzi się na weekendowe, upalne śniadanie! Z powodzeniem zastąpi nudne mleko z płatkami dla dzieci, a dorosłym doda także energii. Możesz przygotować podobny, dodając jeszcze np. świeżego banana, smak gwarantowany!
Koktajl śliwkowo - kakaowy z kokosem i chia na maślance
Składniki:
- 350 ml maślanki
- kilka dużych, słodkich i soczystych śliwek
- 1 duża łyżka kakao bez cukru
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, osuszamy.
- Usuwamy pestki.
- Do blendera kielichowego przelewamy maślankę.
- Dodajemy kawałki śliwek oraz kakao.
- Miksujemy tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy nasionami chia i wiórkami kokosowymi.
- Im więcej dodasz śliwek tym koktajl będzie gęstszy.
- Postaraj się kupić najlepszej jakości, słodkie i soczyste śliwki, a wtedy nie będzie trzeba dodawać dodatkowo cukru czy miodu do napoju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz