Komosę ryżową znaną także pod nazwą quinoa, jadłam kilka lat temu w brukselskiej restauracji Colmar, pamiętam, że były rodzynki oraz pieczona marchewka. Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ją w domu. Quinoa gotuje się 25 minut, praktycznie do momentu, aż wchłonie cały płyn. Proporcje są podobne jak w przypadku gotowania innych kasz, czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Jeśli lubisz, podobnie jak ja, kasze, na blogu znajdziesz sporo zdrowych przepisów, jedzmy kasze bo są zdrowe, niedrogie i bardzo syte, w dodatku dobre nie tylko do sałatek, ale i deserów i smoothie.
Sałatka z komosą ryżową, papryką i czarnymi oliwkami
Składniki:
- 1 szklanki komosy ryżowej
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- 1 duża, czerwona papryka
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 płaska łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki w proszku
- sól himalajska do smaku
- dobrej jakości oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Komosę ryżową gotujemy w 2 szklankach wody, przez 25 minut, na koniec gotowania dodajemy soli do smaku. Odstawiamy do przestygnięcia
- Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Oliwki kroimy w półplasterki.
- Natkę pietruszki siekamy.
- Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do komosy ryżowej.
- Posypujemy czarnuszką, czerwoną papryką w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Mieszamy i doprawiamy do smaku najlepiej solą himalajską.
- Sałatkę wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Podajemy z kawałkami oliwek.
Wygląda nie tylko pysznie, ale i zdrowo :) Chętnie to sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńzachęcam!
Usuń