W tym roku nie narzekam na brak orzechów włoskich. Pierwsza zbiórka niestety była na tyle twarda, że pozostanie jedynie do zjedzenia dla wiewiórek. Druga, ogromna reklamówka, pełna orzechów włoskich, którą dostałam w sobotę, już dzisiaj została wykorzystana do pierwszego przepisu.
Masło orzechowe jadłam kilka razy w życiu, ale tylko kupne. Coraz częściej pojawia się w składnikach, zwłaszcza zdrowych dań czy koktajli. Ostatnio pojawiło się np. w programie kulinarnym, który prowadzi Marta Dymek, robiła wtedy koktajl.
Dzisiaj postanowiłam wreszcie sama zrobić domowe masło orzechowe. Najważniejsze przy jego przygotowaniu jest, według mnie, neutralny w smaku olej, najlepiej w tym przypadku z orzechów włoskich.
Na blogu znajdziecie kilka inspirujących dań z orzechami:
- Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami
- Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
- Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie
- Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu
- Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami
- Surówka z dyni z rukolą i orzechami
- Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Masło z orzechów włoskich
Składniki:
- 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Orzechy przekładamy od blendera, dodajemy olej z orzechów włoskich i sól.
- Miksujemy, do uzyskania gładkiej masy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek blendera.
- Dla uzyskania intensywniejszego i bogatszego smaku uprażcie orzechy wcześniej na suchej patelni.
wyjadałabym łyżeczka prosto ze słoiczka! nie ma nic lepszego, niż domowe masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńdokladnie tak robię :)
Usuńa skąd zdobyć olej z orzechów włoskich ?
OdpowiedzUsuńAniu, olej znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, polecam Oleofarm
UsuńBaaardzo dziękuję, coś się znajdzie jak już wiem gdzie szukać :)
UsuńNie ma za co, jeśli będziesz miała jakieś pytania, pisz śmiało, na maila podanego w zakładce kontakt, pozdrawiam!
UsuńA czy mogę dodać olej słonecznikowy ?
UsuńA ja nie dodaje oleju tylko troche wrzacej wody aby poluzowac I dziala super.
OdpowiedzUsuńCiekawa informacja. Dziękuję
Usuńna zdrowie!
Usuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuń