2015/09/24

Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

Gotowanie sprawia mi ogromną radość każdego dnia. Tak dawno nie jadłam sałatki z rukoli w takiej kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej. 

Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam z makaronami czy robię pesto. Podczas live cooking w CH Pogoria przygotowałam np. tramezzini z rukolą, serkiem kremowym i prosciutto, kanapki znikały w mgnieniu oka!

Przepisy na rukolę, które znajdziecie na blogu:


Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami

Składniki:
  • 2 garście rukoli
  • 1/2 świeżej gruszki
  • 100 g sera camembert
  • kilka ciemnych winogron
  • 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy
  • 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej
Przygotowanie:
  • Na dużym talerzu układamy rukolę.
  • Gruszkę obieramy i kroimy w paski razem z camembertem, a osączone oliwki w kostkę, układamy na rukoli. Winogrona dzielimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na rukoli.
  • Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym, oliwą z zalewy, oliwą pomarańczową, na wierzchu układamy pokruszone orzechy włoskie w miodzie.

2 komentarze: