Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

wtorek, 16 sierpnia 2016

Kompot jabłkowo - śliwkowy

Nie lubię poniedziałków, ale wczorajszy był całkiem przyjemny. Spędzony na świeżym powietrzu, na słońcu. Zbieraliśmy jeżyny, jabłka i śliwki. Jeżyny zamroziłam, a z jabłek zrobiłam przepyszny kompot ze śliwkami. Bardzo orzeźwiający dodatek do obiadu lub deser. Nie mam miejsca na przetwory w domu, ale od czasu do czasu taki kompot wypije z chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu, co z pewnością widać, w słoikach amerykańskiej marki Ball, zachęcam do zakupu, bo są rewelacyjne! Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej!




Kompot jabłkowo - śliwkowy

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem, odmiana Casanska Rana
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Owoce myjemy.
  • Dzielimy na mniejsze części, zalewamy wodą i gotujemy z cukrem, aż owoce będą miękkie.
  • Podajemy na zimno lub na ciepło jako dodatek do obiadu czy deser.


4 komentarze :

  1. U mnie takie kompoty to obowiązkowa pozycja na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zanim przeczytałam post, zwróciłam uwagę właśnie na te piękne słoiczki. Prezentują się genialnie, zwłaszcza z tak smakowitą zawartością. Kompot ma zjawiskowy, głęboki kolor, w zasadzie zamknięty w słoikach bardziej przypomina dżem truskawkowy : ) No a jabłka i śliwki to sprawdzony duet, nie tylko na kompot, ale i na dżemy, soki czy nalewki. Zresztą, te owoce są tak tanie i łatwo dostępne, że można zaszaleć z ich przetwórstwem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak słoiczki są piękne :)
    Na zdjęciu jest jeszcze gorący :)

    OdpowiedzUsuń