2015/09/22

Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata

Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj. 

Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno nie było na blogu. Powraca makaronowy czas, a pełnoziarniste penne pozwoli na utrzymanie sylwetki w formie, jest naprawdę bardzo smaczne, wystarczy się przekonać!



Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata

Składniki:
  • makaron penne pełnoziarnisty dla dwóch osób
  • szklanka kukurydzy, świeżej lub konserwowej
  • 1/2 brokuła
  • 4 pomidorki lima
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 g twardego, żółtego sera w kawałku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki chili w płatkach
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje.
  • Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy 10 - 15 minut w temp. 180 st.
  • Podajemy posypane posiekanymi oliwkami kalamata z suszonymi pomidorami.
  • Zapiekanka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz