2017/11/09

Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem

Czy może być coś lepszego od rozgrzewającego gulaszu warzywnego w zimny dzień? Tak, dodatek w postaci kaszy gryczanej z parmezanem! Petarda! Całość idealnie do siebie pasuje! Gdybym tylko miała swoje bistro, to danie z pewnością byłoby w menu, bo jest doskonałe w smaku, niedrogie  i bardzo syte. Tyle reklamy, a teraz pora na podanie przepisu, a jest bardzo prosty. Nie odczujecie w nim braku mięsa, bo sprytnie wymyśliłam, że mięso zastąpię czerwoną fasolą, mniam! Paluszki lizać!


Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem



Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem / 2 porcje


Składniki:
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • starty parmezan lub grana padano
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżka czerwonej, słodkie wędzonej papryki w proszku
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 cebuli
  • 400 g pomidorów w całości, z puszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
  • Cukinię przekrawamy wzdłuż, na pół i kroimy na plasterki.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne i białe błonki, kroimy w paski.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy cukinię z papryką i cebulą.
  • Dodajemy słodką i wędzoną paprykę w proszku.
  • Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki.
  • Delikatnie rozdrabniamy pomidory.
  • Całość dusimy, na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszamy.
  • Fasolę odsączamy z zalewamy, płuczemy, ponownie odsączamy i dodajemy do warzyw.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Po chwili gasimy płomień.
  • Tak przygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem.
  • W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu.
  • Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne.
  • Kasze wtedy można zastąpić ryżem.

Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem

1 komentarz: