2017/02/25

Podpłomyki z oregano

Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni:



Podpłomyki z oregano

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • woda
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Mąkę przesypujemy do miski.
  • Dodajemy suszone oregano i sól.
  • Składniki łączymy z wodą.
  • Stopniowo dodajemy tyle wody, aby powstało jednolite ciasto.
  • Jeśli lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki.
  • Z ciasta formujemy wałek.
  • Dzielimy na równe kawałki.
  • Z każdego formujemy kulkę i rozpłaszczamy.
  • Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną jasnobrązowe plamki.
  • Najsmaczniejsze są jeszcze gorące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz