Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni:
- Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli
- Podpłomyki
- Podpłomyki z cukinią i czarnuszką
- Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią
- Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem
- Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem
- Flatbread z patelni
- Proziaki
Podpłomyki z oregano
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- woda
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesypujemy do miski.
- Dodajemy suszone oregano i sól.
- Składniki łączymy z wodą.
- Stopniowo dodajemy tyle wody, aby powstało jednolite ciasto.
- Jeśli lepi się do rąk, dodajemy więcej mąki.
- Z ciasta formujemy wałek.
- Dzielimy na równe kawałki.
- Z każdego formujemy kulkę i rozpłaszczamy.
- Smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż powstaną jasnobrązowe plamki.
- Najsmaczniejsze są jeszcze gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz