2023/08/24

Proziaki

Nie kupuję pieczywa w sklepach od dłuższego czasu, wolę sama przygotować coś dobrego w domu. Często robię wspaniałą w smaku i aromatyczną focaccię z czarnuszką. Od czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów

Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy, proziaki są przepyszne i już mam kolejne pomysły na nadanie im smaku włoskiego np. z ulubionymi ziołami, suszonymi pomidorami. Przepis znalazłam u Doroty z bloga smakuje.blox.pl. Takie małe "bułeczki" z patelni inspirują do przygotowania past kanapkowych ze świeżych warzyw czy serów.

Jeśli już mowa o pastach kanapkowych, taka z serkiem Capri Capri czosnkowo-koperkowym, sprawdzi się doskonale w upalne dni, bo jest orzeźwiająca za sprawą zielonego ogórka i lekka.




Proziaki


Składniki:
  • 250 ml zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej plus do posypania blatu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:
  • Do dużej miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy sodę oraz sól i roztrzepane w mniejszej miseczce jajko.
  • Wsypujemy mąkę, całość mieszamy łyżką.
  • Na blat/matę silikonową posypaną maką wykładamy ciasto i wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę.
  • Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykrawamy krążki i pozostawiamy do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu.
  • Po 15 minutach możemy smażyć krążki na suchej, nieprzywierającej patelni.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnia propozycja na śniadania do pracy.


Piknik

17 komentarzy:

  1. Czy zamiast zsiadłego mleka można użyć np maślanki? Bo przypominają mi podobny amerykański przepis, w którym używa się maślanki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne! Zapisuję sobie przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie pierwszy raz zrobiłam i nie mogę się najeść!choć uważam ze nie wyszły najlepiej i że następnym razem dopracuje to i tak są pyszne! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze pieczone na rozgrzanej płycie pieca opalanego drewnem, do tego świeże masło i nic więcej nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba odstawić do wyrośnięcia? Ale przecież w przepisie nie ma drożdży..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi moim skromnym zdaniem, ja robię bez wyrastania, bo soda rośnie dopiero pod wpływem smażenia, chyba, że się mylę Autorko pysznych proziaczków? :)

      Usuń
    2. a ja sobie przypominam,że na blasze kuchni weglowej moja babcia cos takiego piekła. posypywala jeszcze makiem. chyba to

      Usuń
  6. Eeeeee, ja cały czas myślałam, że nazwa od prosa pochodzi i nawet przepisu nie szukałam. Planowałam najpierw mąkę z prosa kupić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy moge zrobic ciasto wieczorem i dopiero rano smazyc? Ile czasu przed smazeniem nalezy wyjac ciasto z lodowki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Roksano, nie próbowałam takiej wersji, nawet jeśli robiłam proziaki, nie zostawiałam ich na następny dzień, bo nie są już tak smaczne i chrupiące

      Usuń
  8. Smaki mojego dzieciństwa. Uwielbiam gorące z dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy trzeba je smażyć pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś robiłem i ja , bardzo smaczne Dziękuję. 👌

    OdpowiedzUsuń