2017/02/14

Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem

Ostatnio na śniadanie zjadam się podpłomykami, tak mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, najlepsze na gorąco. Staram się wymyślać nowe pomysły z ich wykorzystaniem. Dzisiaj dzielę się przepisem inspirowanym kuchnią turecką. Jest to podpłomyk z ziołowym jogurtem z dodatkiem ostrej papryki i jajkiem sadzonym, które idealnie, jak się okazało, smakuje w połączeniu z wyrazistym w smaku i kremowym jogurtem. Zachęcam do wypróbowania, bo znalazły się i świeże zioła, czyli moja ulubiona natka z pietruszki.


Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki
  • woda
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego, bo jest gęstszy
  • 1 jajko
  • 2 lyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 szczypta suszonego tymianku
  • 1 szczypta suszonego oregano
  • masło do smażenia jajka
  • 2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Z mąki i wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto.
  • Z ciasta kształtujemy podpłomyk.
  • Smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki.
  • Jogurt mieszamy z ziołami, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku.
  • Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone, tak, aby żółtko pozostało płynne.
  • Podpłomyk smarujemy jogurtem, układamy jajko sadzone, całość oprószamy posiekaną natką z pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz