Ostatnio na śniadanie zjadam się podpłomykami, tak mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, najlepsze na gorąco. Staram się wymyślać nowe pomysły z ich wykorzystaniem. Dzisiaj dzielę się przepisem inspirowanym kuchnią turecką. Jest to podpłomyk z ziołowym jogurtem z dodatkiem ostrej papryki i jajkiem sadzonym, które idealnie, jak się okazało, smakuje w połączeniu z wyrazistym w smaku i kremowym jogurtem. Zachęcam do wypróbowania, bo znalazły się i świeże zioła, czyli moja ulubiona natka z pietruszki.
Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki
- woda
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego, bo jest gęstszy
- 1 jajko
- 2 lyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 1 szczypta suszonego tymianku
- 1 szczypta suszonego oregano
- masło do smażenia jajka
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Z mąki i wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto.
- Z ciasta kształtujemy podpłomyk.
- Smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki.
- Jogurt mieszamy z ziołami, dodajemy ostrą paprykę, doprawiamy do smaku.
- Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone, tak, aby żółtko pozostało płynne.
- Podpłomyk smarujemy jogurtem, układamy jajko sadzone, całość oprószamy posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz