Tego jeszcze nie było, trzy produkty włoskie w jednym przepisie. Dzisiaj wreszcie udało mi się kupić piękne portobello, czyli włoskie pieczarki, z charakterystycznym dużym kapeluszem i krótkimi nóżkami. W kwadrans można przygotować inspirowany włoską kuchnią obiad! Proste składniki jak mozzarella i gremolata, czyli rodzaj posypki z posiekanej natki pietruszki, otartej skórki z cytryny i czosnku. Bardzo syte dania i bardzo aromatyczne! W kilka chwil przenosimy się do słonecznej Italii! Buon appetito!
Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą
Składniki:
- 3 podobnej wielkości pieczarki portobello
- 125 g mozzarelli
- 1/3 ząbka czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej, otartej skórki z cytryny
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Pieczarki myjemy i osuszamy.
- Odrywamy nóżki, kroimy w kostkę, wypełniamy kapelusze.
- Doprawiamy do smaku.
- Mozzarellę odsączamy z zalewy.
- Kroimy w kostkę.
- Układamy na wierzchu każdej z pieczarek.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę.
- Układamy pieczarki z nadzieniem.
- Zapiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.
- Czosnek siekamy, łaczymy razem z posiekaną natką z pietruszki i posiekaną skórką z cytryny.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy gremolatą.
- Podajemy z grzankami lub świeżym, ulubionymi pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz