2017/02/20

Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą

Tego jeszcze nie było, trzy produkty włoskie w jednym przepisie. Dzisiaj wreszcie udało mi się kupić piękne portobello, czyli włoskie pieczarki, z charakterystycznym dużym kapeluszem i krótkimi nóżkami. W kwadrans można przygotować inspirowany włoską kuchnią obiad! Proste składniki jak mozzarella i gremolata, czyli rodzaj posypki z posiekanej natki pietruszki, otartej skórki z cytryny i czosnku. Bardzo syte dania i bardzo aromatyczne! W kilka chwil przenosimy się do słonecznej Italii! Buon appetito!




Pieczone portobello z mozzarellą i gremolatą

Składniki:
  • 3 podobnej wielkości pieczarki portobello
  • 125 g mozzarelli
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej, otartej skórki z cytryny
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Pieczarki myjemy i osuszamy.
  • Odrywamy nóżki, kroimy w kostkę, wypełniamy kapelusze.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mozzarellę odsączamy z zalewy.
  • Kroimy w kostkę.
  • Układamy na wierzchu każdej z pieczarek.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę.
  • Układamy pieczarki z nadzieniem.
  • Zapiekamy w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.
  • Czosnek siekamy, łaczymy razem z posiekaną natką z pietruszki i posiekaną skórką z cytryny.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy gremolatą.
  • Podajemy z grzankami lub świeżym, ulubionymi pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz